3. Acompanyament del malestar emocional en l’adolescència

Prevenim les conductes d’autolesions i conductes suïcides

Presentació

Les situacions difícils com les malalties de salut mental i el sofriment emocional s'han convertit en el gran tabú de la nostra societat, i molts cops ens sentim incòmodes parlant del dolor i el patiment. Sabem que la crisi del coronavirus ha generat ressonàncies emocionals, especialment en els i les adolescents. Per naturalesa associem el malestar com a patiment emocional, així com, les conductes autolesives les relacionem com a porta d'entrada de les conductes suïcides, i creiem que la major part de les vegades van molt acompanyades de trastorns mentals.

Les escoles i instituts tenen des del curs passat una guia per com abordar i fer un acompanyament de les autolesions i conductes suïcides.

Amb les famílies també és important anar de la mà, prevenir i promoure actuacions per acompanyar els malestars dels fills i filles. És per això, que és necessari poder parlar de la frustració, els problemes, el dolor com a part de la vida i de la necessitat d'acceptar-los.

L'objectiu principal de la xerrada és per una banda, poder atendre, reflexionar i aprofundir-hi, i per altra banda, ajudar, proporcionant recursos per comprendre les dificultats que poden estar experimentant els fills i filles per tal d'oferir-los el suport necessari.

Guió

1. Patiment i malestar emocional. De què estem parlant?

2. Com entendre les autolesions

  • Per què el meu fill/a s'autolesiona?
  • Com parlo amb els meus fills/es?
  • Com puc ajudar-lo/la?

3. Comprendre les conductes suïcides

  • Desterrem els principals mites
  • Senyals d'alarma i factors protectors

Imparteix


Cristina Tudela Fabregat (cristina.tudela.fabregat@upec.edu)
Psicòloga especialista amb adolescència, professora de cicles formatius i professora associada U.P.C.
655539534